logo 2012
Kennismaking > Armando Jongejan

Armando Jongejan (1960) Egmond aan Zee

Na de opleidingen reportage- en vakfotografie ben ik als freelance fotograaf werkzaam. Fotowerk is opgenomen in diverse tijdschriften en boeken.

Daarnaast maak ik ook vrij werk, dat altijd thematisch van opzet is. Landschapsfotografie en sociaaldocumentaire reportages heb ik gemaakt in Turkije, Antwerpen, aan de Belgische kust, in Schotland, Engeland, Wales, Hongarije, Tsjechië, Slowakije, de Verenigde Staten en in Nederland. Het werk is diverse keren tentoongesteld in (foto)galeries, culturele centra en musea in binnen- en buitenland (zie ook activiteiten).

Tussen 1990 en 1996 heb ik tien fotoreizen gemaakt naar het huidige Tsjechië en Slowakije, na de veranderingen van de fluwelenrevolutie. De resultaten van deze fotoreportage zijn onder meer tentoongesteld in het Comeniusmuseum in Naarden en het Jan Amos Komenský Museum in Uherký Brod in Tsjechië.

De afgelopen jaren zijn vijf fotoboeken van mij verschenen: Egmondse dorpsportretten (1996), Van binnenuit (2000), Licht uit, deur op slot (2001), Een zoektocht (2004) en Thuiskomen (2011) (zie ook boeken).
Een deel van deze reportages is tentoongesteld tijdens het FotoFestival Naarden 2001, het EPSON Fotofestival Naarden 2005, Het OFF-Fotofestival Naarden 2011, Fotografiemuseum Amsterdam (Foam) 2005, in het Nederlands fotomuseum in Rotterdam - 2008 en in 2010 in het Photography Museum of China in Lishui.

80 foto’s uit de series Van binnenuit en Een zoektocht zijn opgenomen in de collectie van het Photography Museum of China in Lishui. Vier foto’s uit de serie Een zoektocht zijn opgenomen in het archief van The Photographers' Gallery, Londen - Engeland. Twinitig foto’s uit de serie ‘werk en vrije tijd - water’ - in opdracht van de gemeente Alkmaar vervaardigd - zijn opgenomen in het Regionaal Archief Alkmaar (1995). Het kunstobject (grensbaken ‘welkom en tot ziens’), aan de Vennewatersweg op de grens van Egmond en Heiloo, is opgenomen in de Fotocollectie gemeente Bergen (Bron: Regionaal Archief Alkmaar, catalogusnummer FO205104 - 1994).
Daarnaast zijn foto’s opgenomen in particuliere- en bedrijfscollecties.

Tevens ben ik lid van twee landelijke groepen van de fotobond: fotojournalistiek en de BMK. In 2009 ben ik als fellow geaccepteerd door de Royal Photographic Society (FRPS) uit het Verenigd Koninkrijk. Tot slot ben ik lid van de Contemporary Group van de RPS en ben ik ‘member’ van de Conceptual and Contemporary Panel.
 Armando Jongejan


>>> email
 

gesponsord door orphic film© all rights reserved