logo 2012
Kennismaking > Armando Jongejan

Armando Jongejan (1960) Egmond aan Zee

Na de opleidingen reportage- en vakfotografie ben ik als freelance fotograaf werkzaam. Fotowerk is opgenomen in diverse tijdschriften en boeken. Sinds 2018 word ik gesponsord door PermaJet uit Engeland (zie ook hieronder).

Daarnaast maak ik ook vrij werk, dat altijd thematisch van opzet is. Landschapsfotografie en sociaaldocumentaire reportages heb ik gemaakt in Turkije, Antwerpen, aan de Belgische kust, in Schotland, Engeland, Wales, Hongarije, Tsjechië, Slowakije, de Verenigde Staten en in Nederland. Het werk is diverse keren tentoongesteld in (foto)galeries, culturele centra en musea in binnen- en buitenland (zie ook activiteiten).

Tussen 1990 en 1996 heb ik tien fotoreizen gemaakt naar het huidige Tsjechië en Slowakije, na de veranderingen van de fluwelenrevolutie. De resultaten van deze fotoreportage zijn onder meer tentoongesteld in het Comeniusmuseum in Naarden en het Jan Amos Komenský Museum in Uherký Brod in Tsjechië.

De afgelopen jaren zijn zeven fotoboeken van mij verschenen: Egmondse dorpsportretten (1996), Van binnenuit (2000), Licht uit, deur op slot (2001), Een zoektocht (2004), Thuiskomen (2011), Monnikenleven (2018) en MADE IN CHINA (2020).
Zie ook boeken.
Een deel van deze reportages is tentoongesteld tijdens het FotoFestival Naarden 2019, Fotografiemuseum Amsterdam (Foam) 2005, in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam - 2008, 2010 en in 2018 en in het Photography Museum of China in Lishui.

80 foto’s uit de series Van binnenuit en Een zoektocht zijn opgenomen in de collectie van het Photography Museum of China in Lishui. Vier foto’s uit de serie Een zoektocht zijn opgenomen in het archief van The Photographers' Gallery, Londen - Engeland. Twinitig foto’s uit de serie ‘werk en vrije tijd - water’ - in opdracht van de gemeente Alkmaar vervaardigd - zijn opgenomen in het Regionaal Archief Alkmaar (1995). Het kunstobject (grensbaken ‘welkom en tot ziens’), aan de Vennewatersweg op de grens van Egmond en Heiloo, is opgenomen in de Fotocollectie gemeente Bergen (Bron: Regionaal Archief Alkmaar, catalogusnummer FO205104 - 1994).
Daarnaast zijn foto’s opgenomen in particuliere- en bedrijfscollecties.

Tevens ben ik lid van twee landelijke groepen van de fotobond: fotojournalistiek en de BMK. In 2009 ben ik als fellow geaccepteerd door de Royal Photographic Society (FRPS) uit het Verenigd Koninkrijk. Tot slot ben ik lid van de Contemporary Group van de RPS en ben ik een aantal jaren ‘member’ van de Conceptual and Contemporary Panel geweest.
 

In 2018 ben ik uitgenodigd om deel uit te maken van het PermaJet-team. Sinds de oprichting in 1999 werkt PermaJet samen met enthousiaste fotodocenten en sprekers die regelmatig jureren of presentaties verzorgen in het Verenigd Koninkrijk en Europa. De sprekers zijn Associate of Fellow van de Royal Photographic Society en deze groep maakt gebruik bij hun fotowerk van diverse papiersoorten van PermaJet en maakt vaak gebruik van Eco-Flo CIS systemen (bulk inktsystemen) voor de printers. Afhankelijk van het onderwerp wordt gekeken welke papiersoort het beste past voor presentaties of een expositie. De foto’s voor de expositie Monnikenleven (juni – juli 2018) is bijvoorbeeld afgewerkt op PermaJet FB Gold Silk 315 grams papier.

Armando Jongejan


>>> email
 

gesponsord door orphic film© all rights reserved