logo 2012
Galerie > Fotoboeken > HEEL HOLLAND FOTOGRAFEERT

Heel Holland fotografeert - Fotofestival aan de Maas (2018)

Tijdens het ‘Fotofestival aan de Maas’ is een catalogus van de hoofdtentoonstelling in het Nederlands Fotomuseum verschenen. Vier pagina’s met fotowerk van Armando Jongejan is daar ook in opgenomen. In het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam zijn tien foto’s van Armando tentoongesteld en op het Deliplein een foto van 2,30 x 2,30 meter

De catalogus Heel Holland Fotografeert met daarin de 41 geselecteerde series is op 9 mei 2018 verschenen.

Series overstijgen de toevalstreffer en worden gemaakt door fotografen die zeer bewust en gefocust aan een onderwerp werken.


Heel Holland Fotografeert (pagina 168)
Nicole Robbers - curator hoofdtentoonstelling in het Nederlands Fotomuseum

De mobiele telefoon heeft van ons allen gelegenheidsfotografen gemaakt, met een onafzienbare en alsmaar groeiende berg vluchtige beelden tot gevolg. Heel Holland Fotografeert laat zien, dat er door een grote groep vrijetijdsfotografen voortreffelijk werk wordt gemaakt, dat allesbehalve vluchtig is. Zij richten hun camera op onderwerpen die in kranten en tijdschriften niet zouden misstaan. Ze gaan uit van een krachtig idee en durven maatschappelijke kwesties aan te snijden, zoals ouderdom, eenzaamheid, nieuwkomers of mensen overlevend aan de rand van onze samenleving.

Natuurlijk zijn in deze tentoonstelling ook series te zien met onderwerpen die gewoonlijk met de vrijetijdsfotografie worden geassocieerd, zoals het landschap, dieren, natuur en architectuur. En In een land dat dit genre tot kunst heeft verheven, hoort het portret daar ook bij. Ook hier bereiken de fotografen een hoog niveau, omdat ze uitgaan van een interessant concept en dat - soms speels - naar hun hand weten te zetten. Anderen laten zich inspireren door fotografen die zij bewonderen, zoals Rineke Dijkstra of Sally Mann, door met een knipoog naar hun werk te verwijzen.

Het speelveld van de vrijetijdsfotografie is groot en wordt tot in alle uithoeken bespeeld. Aan de top staan spelers die de scheidslijn tussen vrijetijdsfotografen en professionals doen vervagen. Die scheidslijn is ook niet zo belangrijk. Het belangrijkste is de kwaliteit. En die is in Heel Holland Fotografeert hoog en dat is meteen een belofte en garantie voor de toekomst van de vrijetijdsfotografie in Nederland.


Vrijetijdsfotografie (pagina 169)
Ruud Visschedijk - directeur Nederlands Fotomuseum

Heel Holland Fotografeert laat zien wat de vrijetijdsfotografen in Nederland te bieden hebben. In een paar maanden tijd hebben meer dan 1.400 fotografen uit heel Nederland hun serie foto's aangeboden. Curator Nicole Robbers, onder meer werkzaam als beeldredacteur bij NRC Handelsblad, heeft uit bijna 20.000 ingezonden foto's een selectie van 41 series gemaakt. Samen tonen ze de rijkdom, de kwaliteit en de creativiteit van de vrijetijdsfotografie in Nederland.

Deze selectie bewijst ook dat de lijn tussen de professional en de amateur maar een dunne is. We mogen niet vergeten hoe belangrijk de amateur is geweest in de geschiedenis van de fotografie. Direct na haar uitvinding in 1839 heeft het medium zich dankzij deze liefhebber razendsnel kunnen ontwikkelen. Vaak zie je dan ook geen verschil. Het meest aansprekende voorbeeld in dit verband is het werk van de bekendste amateurfotograaf, Jacques Henri Lartigue.

Het Nederlands Fotomuseum draagt om die reden de vrijetijdsfotograaf een warm hart toe. Van de 168 archieven van Nederlandse fotografen die het museum beheert, zijn er zeker 30 afkomstig van amateurfotografen. Ze behoren tot de top van de Nederlandse fotografie. Hun werk is met en ige regelmaat in het museum te zien, zoals dat van Katharina Behrendt en natuurfotograaf Richard Tepe. Het museum dankt zijn bestaan ook mede aan het legaat van de Eindhovense amateurfotograaf Hein Wertheimer, die zijn vermogen heeft ondergebracht bij het Prins Bernhard Cultuurfonds. Het Wertheimer Fonds steunt het museum al bijna 15 jaar.

De tentoonstelling Heel Holland Fotografeert is een activiteit van de stichting Fotofestival aan de Maas, georganiseerd door en voor vrijetijdsfotografen. Zij werken al meer dan tien jaar met het museum samen. Begonnen als lokaal festival van de in de Fotobond georganiseerde amateurfotograaf heeft het zich ontwikkeld tot een nationaal evenement voor alle vrijetijdsfotografen. Het Nederlands Fotomuseum is er trots op vandaag hun gastheer te mogen zijn.



Boekenoverzicht
 

fotografie











curator
adviseur
teksten
redactie
samenstelling
uitgeverij
publicatie
ISBN
pagina’s
foto’s
formaat
uitvoering
prijs

Aart Sliedrecht, André Bergmans, Anouk Smit, Armando Jongejan, Barth Bakker, Bas Berkhout, Bob Brunschot, Bob Bruyn, Boris van Berkel, Colette Lukassen, Cor Ritmeester, Desiree Meijer, Francesc Serra, Giedo van der Zwan, Hans Buitendijk, HJ Hunter, Jan Donders, Jan Versteeg, Jelle Pieter de Boer, Joty Biegel, Jurgen Onland, Karin de Jonge, Koen Verjans, Louis Visseren, Maarten Hornstra, Martijn van Marle, Mike Werkhoven, Monique Vos, Olga Boh, Paul Loof, Peter van Tuijl, Petra Groenenboom, Petra Kroon, René van Rijswijk, Robin Munnich, Ron Meijer, Sandra Uittenbogaart, Sylvia Duits-Hofland, Tessa Lankester, Ton Verweij en Willem Overkleeft

Nicole Robbers (hoofdtentoonstelling Nederlands Fotomuseum)
Ruud Visschedijk, directeur Nederlands Fotomuseum
Diana Bokje
Roel Rozenburg en Nicole Robbers
uitgeverij HannaBoek
HannaBook, Den Haag
2018
978-90 76915 51 7
176
233
16,5(h) x 23 cm
paperback
€ 5,00 (tijdens de tentoonstelling)

gesponsord door orphic film© all rights reserved