logo 2012
Galerie > Fotoboeken > FOTOJOURNALISTIEKGROEP

Fotojournalistiekgroep (2015)

Dit fotoboek is uitgegeven ter gelegenheid van het 20-jarig jubileum van de Landelijke Groep Fotojournalistiek. In dit boek is fotowerk opgenomen van 34 fotografen, waaronder twee pagina’s van Armando Jongejan.
Het voorwoord is geschreven door Tom Meerman-Triton, fotograaf en coördinator van de FotoVakSchool.
Paul Levitton, fotograaf en betrokken bij de oprichting van de groep en Ahmet Polat, fotograaf en ‘fotograaf des vaderlands’ hebben beiden een essay geschreven.

Fotojournalistiek is het verbeelden van dagelijkse gebeurtenissen dichtbij huis of ver weg.
Fotojournalistiek zoekt naar verhalen met diepgang van situaties en gebeurtenissen met een journalistieke of documentaire waarde.


De Landelijke Groep Fotojournalistiek startte in 1995 met de eerste ballotage door fotograaf Paul Levitton. Er werden zeven fotografen toegelaten. Nu zijn er ongeveer 35 vrijetijdsfotografen lid van deze fotogroep met een voorliefde voor de documentaire fotografie.

Leden van de groep verbeelden de dagelijkse gebeurtenissen, dichtbij of ver weg. Het zijn verhalenvertellers bij uitstek. Meestal werken ze langere tijd aan een serie, waarin een bepaald aspect wordt uitgediept.
Viermaal per jaar is er een bijeenkomst, centraal in het land. Bij de bespreking wordt meer aandacht besteed aan inhoud, visie en het verhaal, dan aan esthetica of techniek. Elk jaar wordt een fotoreis gepland zoals naar Berlijn, Charleroi, Londen en Istanbul. Dat levert niet alleen interessante beelden op, maar de leden leren elkaars aanpak en benadering ook beter kennen.

Regelmatig exposeert de groep of een aantal leden van de groep. In mei van dit jubileumjaar exposeerde de groep op het Fotofestival in Naarden. De reacties waren positief. Een van de vragen die tijdens het fotofestival naar voren kwam “kunnen we jullie werk ook samengebracht zien?” Dit boek voorziet daarin en ook een deel van het geëxposeerde werk heeft vanaf pagina achtentachtig een plek gekregen.

Boekenoverzicht
 

fotografievoorwoord
essays
samenstelling

eindredactie
ontwerp
uitgeverij


publicatie
pagina’s
foto’s
formaat
oplage
uitvoering
prijs

Chris Bakker, Mario Bentvelsen, Anneth Bons, Tom van den Bosch, Frans Buitendijk, Koos Davidse, Frank Detrixhe, Theo van Geenen, Gijs van Gent, Jack van Gool, Wil Groen, Wim Groeneveld, Pascal van Heesch, Jaap Hijma, Armando Jongejan, Jan Klaren, Willem Melching, Tom Mijs, Cees Mutsaerts, Jan Nabuurs, Cobi Neeft, Carol Olerud, Cees Oomes, Wim Poland, Frans Rentink, Nico Roodhart, Peter van Tuijl, Jan Hendrik van der Veen, Daan van der Vliet,
Margreet van Vossen, Wil Vrancken, Hanneke de Vries, Janny Wierenga en Norma Lo Fo Wong
Tom Meerman-Triton
Ahmet Polat en Paul Levitton
Chris Bakker, Armando Jongejan, Peter van Tuijl en Jan Hendrik van der Veen
Chris Bakker
Peter van Tuijl
landelijke gespreksgroep Fotojournalistiek van de Fotobond, Nederlands Centrum
Vrijetijdsfotografie
2015
96
249
28,5 x 22,5 cm
120
gebonden
€ 20,00

gesponsord door orphic film© all rights reserved