logo 2012
Galerie > Fotoboeken > VLADIMIR ILYICH LENIN PALACE 

Vladimir Ilyich Lenin Palace of Culture and Sport - Linnahall (English)
This huge complex of concrete in Tallinn - Estonia - looks like a bunker for submarines but was designed by Estonian architects Raine Karp and Riina Altmäe as the Vladimir Ilyich Lenin Palace of Culture and Sport. The complex was later renamed as Linnahall, which means city hall. But it is not a city hall at all.

The complex was built as a concert and sports venue in 1980 as a 5000-seat amphitheatre and a 3000-seat ice hall on the occasion of the 22nd Moscow Summer Olympic Games in 1980. At that time Tallinn was the capital of the Estonian Soviet Socialist Republic and the sailing events took place here. The monumental building is situated as part of the harbour, just outside the medieval Old Town. It looks like a fortress but access is also an element of the structure. It is a strange combination.

The building was completed in 1980 and in the 1980s the project won several international architectural awards. The quality of the construction is poor and it makes a dilapidated impression. The last public event was in April 2009 and since then it is closed to the public. It is now an enormous ‘modern’ ruin.

Nowadays the construction with its lines of symmetry appears strange in Tallinn and is used by young couples and graffiti artists. Regardless, in a certain way it is still attractive. Vladimir Ilyich Lenin Paleis voor Cultuur en Sport - Linnahall (Nederlands)
Dit enorme complex van beton in Tallinn - Estland - ziet eruit als een bunker voor onderzeeërs, maar werd ontworpen door de Estse architecten Raine Karp en Riina Altmäe als het Vladimir Ilyich Lenin Paleis voor Cultuur en Sport. Het complex werd later omgedoopt tot Linnahall; het stadhuis. Maar het is helemaal geen stadhuis.

Het complex werd in 1980 gebouwd als een concert- en sportlocatie, met een 5000 zitplaatsen tellende amfitheater en een ijshal met 3000 zitplaatsen. Dit ter gelegenheid van de 22e Olympische Zomerspelen van Moskou in 1980. Op dat moment was Tallinn de hoofdstad van de Estlandse Socialistische Sovjet Republiek, en de zeilevenementen vond hier plaats. Het monumentale pand is gelegen aan de haven, net buiten de middeleeuwse binnenstad. Het oogt als een fort, maar toegankelijkheid is ook een element van de architectuur. Het is een vreemde combinatie.

Het gebouw werd in 1980 voltooid en in de jaren 80 won het project diverse internationale architectuurprijzen. De kwaliteit van de bouw is slecht en het maakt een vervallen indruk. Het laatste publieke evenement was in april 2009 en sindsdien is het gesloten voor publiek. Het is nu een enorme ‘moderne’ ruïne.

Tegenwoordig voelt de constructie met symmetrische lijnen vreemd aan in Tallinn en wordt het gebruikt door jonge koppels en graffiti kunstenaars. Overigens, in zekere zin is het nog steeds aantrekkelijk.


U kunt het gehele boek bekijken en rechtstreeks bestellen.


Boekenoverzicht

fotografie
inleiding
uitgeverij
publicatie
pagina’s
foto’s
formaat
uitvoering
prijs
bestellen

Armando Jongejan
Armando Jongejan
Blurb
2015
50
27
18 x 18 cm
paperback, gebonden met en zonder stofomslag
afhankelijk van uitvoering
printing on demand

Sources/bronnen:
architectuul.com, spottedbylocals.com, academia.edu and/en Wikipedia

gesponsord door orphic film© all rights reserved