logo 2012
Foto-expositie > Regionaal Archief Alkmaar

 

Vanaf december 2015 is de reportage ‘De vele gezichten van Alkmaar’, van Armando Jongejan en Frank Roosendaal te zien in het Regionaal Archief Alkmaar.

Toegang tot de expositie: tijdens rondleidingen en op afspraak met Jesse van Dijl, conservator beeldcollecties. Telefoon: (072) 85 08 217. Dit kan van dinsdag tot en met donderdag van 09.00 tot 17.00 uur.
Adres: Bergerweg 1 in Alkmaar.                        

 

      
       Foto: Armando Jongejan: Hengelsporthuis Sijm - Snaarmanslaan

      
       Foto Frank Roosendaal: melkboer P. Admiraal - wijk Oud OverdieBijschrift bij de expositie:

De vele gezichten van Alkmaar

In 1993 kregen Frank Roosendaal (1958) uit Heerhugowaard en Armando Jongejan (1960) uit Egmond aan Zee een opdracht van toenmalig burgemeester J.J.H. (Jaap) Pop en fotograaf Theo van Houts om Alkmaarders op de gevoelig plaat vast te leggen. Het thema was ‘werk en vrije tijd’.  Een opdracht met veel ruimte voor interpretatie van beide fotografen uit de regio.


In die tijd werkte iedereen op dia of negatief materiaal. Armando met Kodak T-Max 400 en Frank met Kodak Tri-X in de camera. Beide fotografen benaderden de opdracht vanuit een eigen visie, perspectief en in zwart-wit.

Armando Jongejan fotografeerde het thema gecombineerd met het thema water. Water is immers een essentieel onderdeel van de leefomgeving in en om Alkmaar. We recreëren, werken en wonen soms op en rond het water. Zo fotografeerde hij mensen die aan het werk waren in de hengelsportwinkel, het zwembad of bij het waterzuiveringbedrijf. Ook het pannenkoekenschip in het Noord-Hollandskanaal, schaatsers in De Mare en roeiers op het Kanaal Omval-Kolhorn legde hij vast. Het werd een afwisselend geheel.

Frank Roosendaal benaderde het onderwerp vanuit een andere invalshoek. Bij hem stonden de kleine zelfstandigen, zoals de melkboer aan huis, de lijstenmaker en grafsteenbewerker centraal. Daarnaast mensen met een zekere passie, zoals voor spinnen en accordeons. De herkenning is groot en zijn fotografische beelden roepen ook een sfeer op van vervlogen tijden. De tijd gaat inderdaad snel. De kapper op de hoek, de eenmanszaken ze zijn er nog, maar worden vaak overgenomen door landelijke winkelketens. De sfeer is nu anders in de Alkmaarse binnenstad, maar mensen met oog voor het detail, zoals Frank, hebben deze beelden behouden voor later.

De serie is voor het eerst in februari 1995 tentoongesteld in Cultureel Centrum De Vest in Alkmaar. Vervolgens in het Cultur Centrum in Tata-Hongarije (1997) en in het Staatstheater in Darmstadt-Duitsland (1998).


Frank Roosendaal en Armando Jongejan
Beiden hebben hun opleidingen aan de Fotovakschool afgerond. Van beide fotografen zijn fotoboeken verschenen, onder andere over de Roma in Polen en het (monastiek)leven in Egmond. Tevens is fotowerk van hen opgenomen in diverse (foto)tijdschriften en boeken. 

Hun fotowerk is regelmatig tentoongesteld in galeries en musea in binnen- en buitenland, zoals tijdens verschillende edities van het FotoFestival Naarden - Festival Off, Muzeum Romské Kultury in Brno – Tsjechië, Muzeum Jarocin – Polen en in het Nationaal Museum Gdansk – Polen. Tevens in het Hasselblad Image Center in Utrecht, Fotografiemuseum Amsterdam (FOAM), in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam, in het Photography Museum of China in Lishui - China en in The Photographers' Gallery in Londen - Engeland.

gesponsord door orphic film© all rights reserved