logo 2012
Foto-expositie > Karmelzusters weer in Egmond

 

Tot eind januari 2017 worden foto’s van Armando Jongejan geëxposeerd over het dagelijks leven in het Karmelklooster uit de periode 1995-1997. Nu is het complex een artsenpraktijk en daar zijn de foto’s te zien tijdens openingstijden: huisartsenpraktijk ‘De Karmel’, Herenweg 269A in Egmond aan den Hoef.
 

Van Binnenuit
Deze fotoreportage geeft een beeld van het dagelijks leven van de Karmelietessengemeenschap uit Egmond aan den Hoef. Het heeft achttien maanden geduurd, voordat de bewoonsters van de Karmel Armando toestonden foto’s te maken. In de periode 1995-1997 heeft hij zoveel mogelijk het dagelijks leven van deze gesloten gemeenschap vastgelegd met zijn camera. Van allerlei activiteiten heeft hij honderden opnamen gemaakt, zoals van het onderhoud aan het gebouw, tijdens het recreëren en de verschillende gebedsdiensten. Een selectie van dit fotowerk wordt nu na zo’n 20 jaar, op de plaats waar ze gemaakt zijn, weer getoond.

Tijdens de realisatie van het fotoproject werd duidelijk dat het Karmelklooster de deuren zou sluiten en de bewoners zouden verhuizen naar ‘De Beijaard’ in Maastricht (een bejaarden/ verzorgingstehuis). Op 7 juli 1997 zijn de zusters ’s morgens vroeg uit Egmond aan den Hoef vertrokken en werd de Egmondse Karmel ‘historie’. Daarna werd het complex een artsenpraktijk en een aantal appartementen. De Karmel was jarenlang het ‘thuis’ voor de zusters, soms wel vijftig jaar of langer.
                


Van dit fotoproject is in 2000 het fotoboek Van binnenuit verschenen (uitverkocht). Vervolgens heeft Armando twee jaar lang het dagelijks leven gefotografeerd in de Sint-Adelbertabdij uit Egmond-Binnen (Een zoektocht – 2004 ook uitverkocht). In 2009 – 2011 heeft hij het derde klooster uit Egmond gefotografeerd,  het Sint Liobaklooster  uit Egmond-Binnen (Thuiskomen - 2011). Delen van deze reportages over het Egmondse kloosterleven is verschillende keren gepubliceerd en is de afgelopen periode tentoongesteld in:

The Photographers' Gallery, Londen - Engeland (2013)
Photo Gallery Fenton House Bath - Engeland (2012)
FotoFestival Naarden OFF Naarden - Comenius Museum (2011)
Photography Museum of China Lishui - China (2010)
Städtichen Museum Halberstadt - Duitsland (2010)
Nederlands Fotomuseum - Rotterdam (2008)
Mauritian Institute Tallinn - Estland (2006)
FOAM - FOtografiemuseum AMsterdam (2005)
Hasselblad Image Centre - Utrecht (1997)De expositie is opgenomen als artikel in De Duinstreek, Contact met de Egmonden en De Alkmaarsche Courant.

 

gesponsord door orphic film© all rights reserved